RACHATŁUKUM 🙂👆Skąd się wzięła ta dziwaczna nazwa w języku polskim i co to właściwie jest ?
Często takie pytanie rodzi sie w głowie któregoś z moich turystów i ciekawość zaczyna zżerać.
Jeden ze szczególnych smaków ,który otwiera bramy na kuchnię turecką. Specjał, który ma wiele typów serwowanych na różne okazje.
Czym jest rachatłukum, to galaretki owocowe z różnymi dodatkami orzechów, płatków róży, gumy, żurawiny itd.
Tradycja Lokum wywodzi się z Anatolii i było już tam znana w XV w. Później w XIX w rozpowszechniło się w Imperium Osmańskim.
Te słodkości o specyficznym smaku , zachwyciły zagraniczne delelegacje dyplomatyczne podejmowane na powitanie takim właśnie specjałem.
Dzięki pewnemu wędrowcu z Anglii, lokum trafiło do Europy i bardzo się przyjęło jako Turkis Delight a u nas jako Rachatłukum, bo tak z osmańskiego języka brzmi właśnie " rahat-ul -hulküm" ( co oznaczało , ulgę dla gardła ) .
Nieststety mimo , że składniki były proste to wykonanie lokum przerosło możliwości ówczesnych cukierników.
Pierwotna wersja Lokum była robiona z dodatkiem miodu i wyciągu z morwy, winogron tzw pekmez.
W XVII wieku uproszczono skład i zaczęto używać mączki i cukru . Dodaje się orzechy, migdały, pistacje, płatki róży, żurawine, wyciag z granatu, esencje owocowe i nawet przeklada się je teraz czekoladą.
Pierwszy producent Lokum w Imperium nazywał się Haci Bekir Usta ( szef) , kiedyś został namalowany przez francuskiego artystę Amadeo, jak sprzedaje Lokum pod sklepem. Obraz ten znajduje się w w Paryżu w muzeum Luvre .
Galaretki serwuje się dla gości na różne okazje , są dodatkiem do kawy czy też dobre na prezent.
Do tego woda kolońska do odświeżenia i szafa gra ;)
Tak o to słodko i aromatycznie jawi się nam historia nie byle jaka o RACHATŁUKUM...🍭🌺🦉
Ps. Znam miejsca, które robią starą, zdrową metodą takie specjały. W końcu Turcja nie tylko z chałwy słynie.
Jeszcze jest coś co tygryski z Polski lubią naj naj...ale o tym w następnym wpisie.
Często takie pytanie rodzi sie w głowie któregoś z moich turystów i ciekawość zaczyna zżerać.
Jeden ze szczególnych smaków ,który otwiera bramy na kuchnię turecką. Specjał, który ma wiele typów serwowanych na różne okazje.
Czym jest rachatłukum, to galaretki owocowe z różnymi dodatkami orzechów, płatków róży, gumy, żurawiny itd.
Rys.Ali Çalkan Menekşe
Tradycja Lokum wywodzi się z Anatolii i było już tam znana w XV w. Później w XIX w rozpowszechniło się w Imperium Osmańskim.
Te słodkości o specyficznym smaku , zachwyciły zagraniczne delelegacje dyplomatyczne podejmowane na powitanie takim właśnie specjałem.
Dzięki pewnemu wędrowcu z Anglii, lokum trafiło do Europy i bardzo się przyjęło jako Turkis Delight a u nas jako Rachatłukum, bo tak z osmańskiego języka brzmi właśnie " rahat-ul -hulküm" ( co oznaczało , ulgę dla gardła ) .
Nieststety mimo , że składniki były proste to wykonanie lokum przerosło możliwości ówczesnych cukierników.
Pierwotna wersja Lokum była robiona z dodatkiem miodu i wyciągu z morwy, winogron tzw pekmez.
W XVII wieku uproszczono skład i zaczęto używać mączki i cukru . Dodaje się orzechy, migdały, pistacje, płatki róży, żurawine, wyciag z granatu, esencje owocowe i nawet przeklada się je teraz czekoladą.
Pierwszy producent Lokum w Imperium nazywał się Haci Bekir Usta ( szef) , kiedyś został namalowany przez francuskiego artystę Amadeo, jak sprzedaje Lokum pod sklepem. Obraz ten znajduje się w w Paryżu w muzeum Luvre .
Galaretki serwuje się dla gości na różne okazje , są dodatkiem do kawy czy też dobre na prezent.
Do tego woda kolońska do odświeżenia i szafa gra ;)
Tak o to słodko i aromatycznie jawi się nam historia nie byle jaka o RACHATŁUKUM...🍭🌺🦉
Ps. Znam miejsca, które robią starą, zdrową metodą takie specjały. W końcu Turcja nie tylko z chałwy słynie.
Jeszcze jest coś co tygryski z Polski lubią naj naj...ale o tym w następnym wpisie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz