Dziś 6 października , dobiega w Izmirze koniec 5.Festiwalu Boyoza ( czyt Bojoz)
Na Kordonie w Izmirze, czyli taki Hyde Park nad brzegiem morza, dziś setki mieszkańców uczciło boyoz, śniadaniem na trawie boyoz, jajko na twardo , ser i herbata. Po to wszystko stali w olbrzymich kolejkach.
Teraz jeszcze są koncerty i różne gry i konkursy. O 15.00 miał być konkurs dla kobiet i mężczyzn, kto zje wiecej ...:)
Boyoz jest już w Izmirze od 1492 roku, tradycję tej tłustej przekąski przekazali mieszkańcom Izmiru , żydzi Sefardyjscy ( nie koniecznie to co wiadomo, że Żydzi Ci pochodzili z terenów dzisiejszej Hiszpanii czy Portugalii ale jest jeszcze jedna koncepcja , ku której ja osobiście bardziej się skłaniam. Mianowicie, że Sefardysjcy Żydzi pochodzą z dawnego antycznego miasta Sardu w którym zachowała się spora część duzej w rozmiarach synagogi z V w n.e.)
Wracamy do Boyoz, to ewenement w skali Turcji, że w sklepie znajdziemy go tylko w Izmirze. I oczywiście u obwoźnego sprzedawcy w jego specjalnym wozku.
Pracujący Turcy maja tak mało czasu na śniadanie, że traktują Boyoz, Pogace ( tłusta bułka typu chałka postraszona nadzieniem, oliwkami, serem lub gotowanym ziemniakiem) lub simit ( obwarzanek posypany sezamem ) jako swoje śniadanie do tego butelka wody niegazowanej i herbata. Czasem złapią jajko na twardo lub poproszą by simit posmarować serem topionym. Dla mnie koszmar.
Wracamy do Boyoz...:) ja tylko raz skosztowałam tego specjału. Nigdy wiecej...ocieka tłuszczem i choć nie liczę kalorii to fakt jest taki , ż w 60 gr znajduje się 267 kalorii a 100 gr to całe 467 kalorii. Mąka, sól, góra masła i dużo czekania by sobie taki boyoz samemu zrobić. Z łatowścią odnajdziecie państwo, przepisy na you tube.
Pewien turecki lekarz odradzał na swojej stronie codzienne spożcie boyoza , jako ,że na miesiąc to 5 tys kalorii a na koniec roku 7 do 8 kg odłożonego tłuszczu.
Boyoz ...boyoz ...ehh dziękuję nie skorzystam.
Na Kordonie w Izmirze, czyli taki Hyde Park nad brzegiem morza, dziś setki mieszkańców uczciło boyoz, śniadaniem na trawie boyoz, jajko na twardo , ser i herbata. Po to wszystko stali w olbrzymich kolejkach.
Teraz jeszcze są koncerty i różne gry i konkursy. O 15.00 miał być konkurs dla kobiet i mężczyzn, kto zje wiecej ...:)
Zdj.z internetu autor nieznany
Boyoz jest już w Izmirze od 1492 roku, tradycję tej tłustej przekąski przekazali mieszkańcom Izmiru , żydzi Sefardyjscy ( nie koniecznie to co wiadomo, że Żydzi Ci pochodzili z terenów dzisiejszej Hiszpanii czy Portugalii ale jest jeszcze jedna koncepcja , ku której ja osobiście bardziej się skłaniam. Mianowicie, że Sefardysjcy Żydzi pochodzą z dawnego antycznego miasta Sardu w którym zachowała się spora część duzej w rozmiarach synagogi z V w n.e.)
Wracamy do Boyoz, to ewenement w skali Turcji, że w sklepie znajdziemy go tylko w Izmirze. I oczywiście u obwoźnego sprzedawcy w jego specjalnym wozku.
Pracujący Turcy maja tak mało czasu na śniadanie, że traktują Boyoz, Pogace ( tłusta bułka typu chałka postraszona nadzieniem, oliwkami, serem lub gotowanym ziemniakiem) lub simit ( obwarzanek posypany sezamem ) jako swoje śniadanie do tego butelka wody niegazowanej i herbata. Czasem złapią jajko na twardo lub poproszą by simit posmarować serem topionym. Dla mnie koszmar.
Wracamy do Boyoz...:) ja tylko raz skosztowałam tego specjału. Nigdy wiecej...ocieka tłuszczem i choć nie liczę kalorii to fakt jest taki , ż w 60 gr znajduje się 267 kalorii a 100 gr to całe 467 kalorii. Mąka, sól, góra masła i dużo czekania by sobie taki boyoz samemu zrobić. Z łatowścią odnajdziecie państwo, przepisy na you tube.
Pewien turecki lekarz odradzał na swojej stronie codzienne spożcie boyoza , jako ,że na miesiąc to 5 tys kalorii a na koniec roku 7 do 8 kg odłożonego tłuszczu.
Boyoz ...boyoz ...ehh dziękuję nie skorzystam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz